Mumsigaste

Blogg

Gillar du torsk och brynt smör är denna något för dig!

Jag åt denna rätten på en restaurang i Växjö och blev helt såld så jag bad om receptet. Den är en favorit här hemma numera (; riktigt smarrig! Jag har förenklat receptet litet och kör potatismos/puré till istället för rotfrukter (gulbeta, potatis och palsternacka) i ugn. 

Du behöver:
Potatis
Torskrygg (räkna 150-200g/person)
1 tesked hackad chili
1 hackad tesked dill
1 dl Naturella cashewnötter
1 dl Hallon
Brynt smör

Smält smöret på medelhög temperatur, låt stå så det blir nötigare i smaken och lite brunare i färgen, ju längre desto bättre! Men bränn inte det.

Koka rimlag med salt och vatten; 1 liter vatten ska ha ca 0,1 dl salt. Vattnet behöver inte koka, ska bara vara så saltet smälter.
Kör sen fisken i ugnen i ugnsform med rimlag över hela, fisken ska vara helt täckt! 120 grader i ca 20 min, gärna varmluft och se till att rimligen är nästan 100grader innan. Detta låter kanske krångligt men nej, det går så snabbt när man gjort det en gång. Jag brukar hälla i vattnet och saltet i ungsformen och sätta in den i ugnen så slipper jag koka det.

Vinägretten består av hallon, hackade honugnsrostade cashewnötter (görs lättast i stekpanna), dill, chili och brynt smör.
Hacka resp krydda o blanda i bunke med lite brynt smör. Detta låter kanske konstigt men allt är sååå gott ihop!!

När fisken är klar i ugnen plockar du upp den från rimlagen och låter den vila lite innan du ska steka den för servering (detta för att låta den släppa lite vätska) värm på en rejäl klick med smör i stekpannan. När det smält lägger du i fisken sen ska du ”mata” den med smör; dvs du lyfter lite på stekpannan och fångar upp smöret med sked och öser över bitarna. När du lagt i fisken i pannan ska du också på med mer salt.

Gör potatismos till!

Klart!!